Home » behandling » Hvorfor skærer man tænder om natten?

Hvorfor skærer man tænder om natten?

Tænderkæren

Vågner du ofte op med en irriterende hovedpine på trods af, at du ikke drak for meget rødvin i går eller kom for sent i seng? Eller har du ømme kæber, når du vågner om morgenen? Så er det formentlig, fordi dine tænder ikke har været helt rolige gennem natten, men du i stedet har ligget og skåret tænder. Hvis dette er tilfældet, kan det være klogt at kontakte din tandlæge på Sjælland for at få tjekket, om der er sket skader på dine tænder på grund af tænderskæren. Der findes gudskelov mange tandlæger på Sjælland, så du vil med sikkerhed kunne finde en dygtig og erfaren tandlæge i Hillerød, eller hvor du bor. Men hvad er årsagen til at du og andre mennesker skærer tænder i løbet af natten.

Årsagen til tænderskæren er desværre ikke en, man kender med sikkerhed. Dog kan både fysiske og psykiske påvirkninger være skyld i tænderskæren. Hos nogle skyldes det at sammenbidet af underkæbe og overkæbe ikke er normalt. Det kan også være, at du befinder dig i en stresset periode, som derfor kommer til udtryk i tænderskæren i løbet af natten.Yderligere kan koffein og nikotin også være medvirkende til din tænderskæren, da både koffein og nikotin øger dit adrenalinniveau. Nogle former for medicin kan også være skyld i tænderskæren, da det kan være en del af medicinens bivirkninger.

Det er ikke kun voksne mennesker, som skærer tænder, det hænder også hos børn. Faktisk skærer ca. en tredjedel af alle børn tænder, og det gør de blandt andet, hvis der er nye tænder på vej, de har smerter i ørene, eller har vokseværk.

Det er svært selv at diagnosticere tænderskæren, og derfor vil det oftest være en tandlæge, som finder ud af, at du skærer tænder. Når du besøger din tandlæge i Hillerød, Helsingør, Allerød eller Hørsholm, vil tandlægen kunne se, om dine tænder har skader, der er forårsaget af tænderskæren. En kompetent tandlæge ved nemlig, hvordan skader fra tænderskæren ser ud. Det vil derfor være under din sædvanlige tandrensning, som du selvfølgelig kommer til løbende, at din tandlæge vil få øje på, om du skærer tænder.

Mistænker din tandlæge dig for at skære tænder, vil han/hun selvfølgelig være opmærksom på dette ved hvert tandlægebesøg herefter, og evt. sætte en behandling i gang.

Tandlægen vil forsøge at finde frem til en årsag til din tænderskæren. Det vil derfor ikke være unormalt, hvis din tandlæge begynder at spørge ind til dine vaner, og om hvorvidt du tager noget særligt medicin. Dette vil blot være et forsøg fra tandlægens side på at finde ud af, hvorfor du skærer tænder. Derudover er det også muligt, at din tandlæge bliver nødt til at tage røntgenbilleder af dine tænder, for at afklare om der er ved at ske eller er sket en forandring i dine kæber.

 

NordsjællandsTandlægeCenter
Frederiksgade 2 A
3400 Hillerød
Tlf: 48 26 76 86/48 26 07 68

 

 

Posted in behandling, tandlæge, tænderskæren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *