Home » tandbehandlinger » Hvordan ordnes knækkede tænder?

Hvordan ordnes knækkede tænder?

knækkede tænder

Til trods for at tænderne er en af de hårdeste dele af menneskets krop, hører man ofte om folk, som på den ene eller anden måde knækker deres tænder. Det er særligt børn, som har stor risiko for at få sådanne tandskader, fortæller en tandlæge fra den eftertragtede tandklinik beliggende ved Nørreport station, “Rosenklinikken”.  Dog er der også flere voksne, som hvert år knækker en eller flere tænder, hvilket typisk sker ved cykeluheld eller deltagelse i forskellige former for sportsgrene. Dog kan tænderne også knække i tilfælde af, at de er gået i forrådnelse, eller på anden vis ikke er blevet ordentlig vedligeholdt.

Herudover skal man være opmærksom på, at en tand kan knække på 2 forskellige måder. Det som de fleste oplever, er at de blot slår en lille flig af deres tand. I mere alvorlige tilfælde kan man dog opleve, at tænden simplet brækker over på midten.

 

Nogle tænder knækker lettere end andre
Hvis en tand udsættes for et kraftig kraftigt nok slag, kan alle tænder naturligvis knække. Falder man eksempelvis på sin cykel, eller får man på anden vis et kraftigt slag på munden, vil både sunde og raske tænder risikere at knække. Dog er der alligevel visse faktorer, der gør, at nogle tænder alligevel har lettere ved at bukke under for mosten. Tænder som eksempelvis er blevet rodbehandlet, eller som har store fyldninger, vil eksempelvis være mere skrøbelige, hvorfor der naturligvis skal mindre til, for at de knækker. Derudover er det også langt oftest ens fortænder, der knækker. Dettes skyldes først og fremmest, at de sidder placeret mest yderligt og udsat. Dog er de også mindre robuste end eksempelvis ens kindtænder, som er bredere og tykkere.

 

Hvordan behandles knækkede tænder
I tilfælde af at man blot har slået en lille flig af sin tand, er det ikke sikkert, at man nødvendigvis behøver behandling. Men oplever du smerter og isninger, er det dog vigtigt, at du kontakter en fornuftig tandlæge hurtigst muligt. Hvis du eksempelvis slår din tand ud, mens du ikke er i nærheden af din egen tandlæge, er der rig mulighed for at finde en akut tandlæge i hele landet. Med andre ord vil du uden problemer være i stand til at finde en akut tandlæge i København K, Århus, eller hvor end du måtte befinde dig i landet. I sådanne tilfælde vil tandlægen højst sandsynligt anbefale, at du får lavet en lille plastfyldning, hvilket er en mindre behandling.

Hvis der derimod er sket et større brud på tanden, vil dette ikke være en tilstrækkelig behandling. I sådanne tilfælde vil tandlægen anbefale, at du får en krone, som vil omslutte det, der er tilbage af din tand. Er du i tvivl om, hvilken behandling du har brug for, er der ingen grund til bekymring. Ved at lave en undersøgelse af din tand, vil din tandlæge hurtigt være i stand til at vurdere, hvilken behandling, du har behov for.

 

Rosenklinikken
Rosenborggade 2, 2. tv
1130 København K
Tlf.: 33 14 31 88

Posted in tandbehandlinger, tandlæge, tandskader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *