Home » sport » Er du sportsudøver? Så pas godt på dine tænder

Er du sportsudøver? Så pas godt på dine tænder

tandbeskytter

Sport er godt og sundt, men visse typer sport kræver særligt udstyr, for at være sikkert. Vi vil her i samarbejde med tandlæge Lisbet Schrøder i Valby, belyse vigtigheden af at passe på tænderne, når man dyrker sport. I Danmark har vi taget mange sportsgrene til os, alt fra ishockey til Amerikansk fodbold. Disse nye sportsgrene, og især de to nævnte, spilles som kontaktsport. En kontaktsport er en sportsgren, hvor der er direkte sammenstød mellem en eller flere spillere, og derved opstår risikoen for udslåede tænder, hjernerystelse og knoglebrud.

Det er rigtig vigtigt at passe på sig selv, hvis man dyrker disse sportsgrene. Endnu vigtigere er det at passe på sine børn, hvis de ønsker at gøre det. Selv i normal fodbold eller håndbold, er der ofte sammenstød mv. som giver små hjernerystelser eller voldsomme vred i ledende.  I reel kontaktsport, findes der en del udstyr, som gør risikoen for skader mindre. I boksning, for eksempel, ser man aldrig en kamp uden handsker og tandbeskyttere. I Amerikansk fodbold foregår alting med beskyttelsesudstyr, lige fra skulder- og knæplader til hjelm og tandbeskytter.

Børn der dyrker sport, bør have speciallavede tandbeskyttere

Hvad enten det er normal fodbold eller en hårdere kontaktsport såsom ishockey, er det vigtigt at passe på barnets tænder. Det er ikke for ingenting, at man steder hvor der bliver spillet rugby og ischockey mener, at en rigtig mand som minimum mangler fortænderne. Og hvor det måske er en sjov spøg, så er det ikke sjovt at få slået fortænderne ud. Sørg i øvrigt for, at træneren på holdet er af samme opfattelse; at det er vigtigt at have det beskyttende udstyr på, når der spilles. Hvis træneren ikke opfordrer til at udstyret bliver brugt, er der en overvejende risiko for, at barnet ikke gider bruge det.

Når du skal finde en god tandbeskytter, så er den bedste vej at gå, at finde en tandlæge der kan specialfremstille en skinne. Her kan nævnes, at der findes en del børnetandlæger i København med ekspertise herfor. Bor man andre steder kan man sikkert finde tilsvarende. Forløbet foregår ved, at der bliver taget en afstøbning af tænderne, og herudfra skabt en tandbeskytter, som passer perfekt til munden. Ofte kan denne fremstilles i forskellige farver og med klubbens logo på, hvis dette ønskes. Herved kan en tandbeskytter sikre, at tænderne bliver siddende under kampen, samtidig med at man kan udvise god holdånd.

 

Tandlæge Lisbet Schrøder
Valby Langgade 185
2500 Valby
Tlf: 36 16 41 16

Posted in sport, tandbeskytter, tandlæge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *